Asie a asijské kulinářské speciality se servírují po celém světě. Asijská kuchyně je populární nejen mezi gurmány, ale i příznivci zdravého stravování.

Vznik indické kuchyně je spjat s historickým vývojem této země. Indická kuchyně je tak rozmanitá jako jazyky a dialekty užívané v této zemi. Indická národní kuchyně se pyšní jednou charakteristickou surovinou, která je specifická pro všechny kouty této země a tím je „kari“.

Jak to všechno začalo?

ajurvedaZhruba 2000 let př.n.l. v Indii vznikl ájurvédský přístup k životu. Ájurvéda uplatňuje alternativní přístup k lékařství a je považována za nejstarší léčebný systém na světě. Pojem Ájurvéda pochází z sanskrtštiny a překládá se jako „věda života“. Ájurvédský přístup k životu značně ovlivnil indickou kuchyni. Základem pro ájurvédské pokrmy je vyváženost šesti chutí – sladké, kyselé, ostré, slané, hořké a trpké. V Indii se ke stravě přistupuje jako k duchovní disciplíně a proto není divu, že se snaží stimulovat pomocí jednotlivých chutí nejen tělo, ale i mysl.

 

indické jídloDalším významným milníkem v historickém vývoji indické kuchyně datujeme 1000 let př.n.l., který je spojen se vznikem hinduismu. Charakteristickým znakem stravování hinduistů je vegetariánství a zákaz požívání hovězího masa. Dodržování přísných stravovacích pravidel je typické zejména pro vyšší kastu hinduistů, zatímco u nižších kast je konzumace hovězího masa tolerována. Hovězí maso je totiž významným zdrojem proteinů pro tvrdě pracující lid. Hinduistický systém kast je zajímavým příkladem toho, jak jídlo a stravování ovlivňuje sociální statut a pozici jedince ve společnosti.

 

Jak se nechala ovlivnit Indie s přílivem turistů a cestovatelů? Změnily se stravovací zvyky nebo přísady do jídel?

kariAno i indická kuchyně byla částečně ovlivněna západními kulturami. I přesto všechno, že vegetariánský základ zůstává, jako nové přísady Indové používají česnek, cibuli a nechybí ani alkohol.
Říkáte si, odkud a jak vzniklo kari? Kari vzniklo jako zjednodušená složka, která měla zpočátku Britům, dne již celému světu, pomoct připravit indické jídlo.

 

 

Zvyky při stolování

Každá kultura má svůj vlastní výběr jedlých potravin a také svůj vlastní ustálený soubor zvyklostí při podávání jídel a stolování. Různé populace, etnické skupiny, či kultury se mezi sebou liší v počtu a distribuci pokrmů do denních dávek. V Indii je i při slavnostních příležitostech podáván jeden hlavní chod. Ten je, včetně polévky, tak bohatý, že překoná celé evropské menu. Pouze sladkosti se podávají zvlášť, na závěr. V Indii se dodnes jí rukama. Stolovník si pomáhá do úst chlebovými plackami, které jsou umístěny uprostřed stolu. Na stůl je naloženo všechno jídlo najednou. Každý má před sebou svůj talíř, na který, si sám nabírá libovolné množství pokrmu.
Koncepce čistoty a znečištění vyšších kast nižšími jde dokonce tak daleko, že určuje, kdo může stolovat s kým, kdo může od koho přijmout stravu apod. Je běžné,
že přijetí jídla od příslušníka nižší kasty obrazně „znečistí“ duchovní neposkvrněnost zástupce kasty vyšší. Z okruhu jídel, které znečišťují, je vyňato pouze ghee, čisté máslo, a také mléko jako produkty, které nemohou být znečištěny lidským dotekem, protože pocházející z krávy.

stolování v Indii