Japonská kuchyně má jedinečný styl, který v jiných zemích nenajdete. Mezi základní suroviny patří rýže, ryby, mořské plody a zelenina. Významným rysem japonské kuchyně jsou syrové suroviny, které jsou podávány s rýží. Pro úpravu surovin používají Japonci vaření, dušení, ale i smažení. Na rozdíl od evropské kuchyně se pokrmy nedochucují kořením, ale wasabi, sójovou omáčkou, zázvorem a umami.
Japonská kuchyně si získala své místo i v Evropě. Nejpopulárnějším japonským pokrmem je dobře známé SUSHI, které se stalo populárním tématem i mnoha kulinářských kurzů. Další pochoutkou, kterou si můžete v typické japonské restauraci objednat je SASHIMI. Sashimi jsou syrové plátky ryby, které se podávají na rozdíl od sushi bez rýže. Nicméně nenechte se zmást. Japonská kuchyně si nezakládá jen na syrových rybách. Mezi velmi oblíbené japonské pokrmy patří například:
SUKIYAKI – japonské „fondue“
Je velmi populární japonské jídlo z jednoho hrnce („nabemono“). Název je složen ze dvou slov „suki“ – plátek a „yaki“ péci. Hlavní surovinou je na tenké plátky nakrájené hovězí maso a zelenina. Jde o typický pokrm, když se lidé společně sejdou a chtějí si povykládat.
GYÓ-ZA – japonské „knedlíčky“
Japonské taštičky/ knedlíčky plněné vepřovým masem, mořskámi plody nebo zeleninou. Recept pochází původně z Číny. Gjózu můžete připravit na páře, vařenou nebo smaženou. Podává se se sójovou omáčkou.
NABE – pokrm japonských zápasníků sumo
Nabe je jídlo připravované ve velkém vařiči s vroucí vodou a nabemono označuje rozmanitost připravovaných ingrediencí. Základní suroviny jsou kuřecí maso, salát, cibule, houby, atd. Uvařený pokrm se poté nabírá a namáčí v sojové omáčce smíchané s nastrouhanou bílou ředkví.
HARUMAKI – japonské jarní závitky
Japonci převzali od Číňanů také jarní rolky. Přípravu obměnili tak, že přidali trošku sake a shitaki hřibů a vzniklo „Haru“ -jaro a „maki“ zarolovat. Jarní závitky jsou chutné i za studena.
Celkový dojem
Japonské kulinářské pochoutky jsou nejen zdravé a nízkokalorické, ale zaujmou i svým vzhledem. Sushi i další japonské speciality se servírují na podnosech, v miskách a talířích různých tvarů a z různých materiálů, které jsou v souladu s pokrmem. Příprava i podávání japonských pokrmů osloví strávníkovi chuťové pohárky a oči, díky celkovému dojmu.
Jídelní hůlky
Často obávaným tématem stolování pro cizince jsou jídelní hůlky (haši). Jídelní hůlky jsou charakteristické nejen pro Japonsko ale i další asijské země. Japonské hůlky jsou na rozdíl od čínských kratší, křehčí a na konci zašpičatělé. Neslouží však k napichování jednotlivých soust ani ke gestikulaci či manipulaci s předměty na stole 🙂
Na závěr pár rad, jak se neztrapnit při návštěvě japonské restaurace přímo v Japonsku:
- Nechte se uvést ke stolu – v každé japonské restauraci Vás po uvítání (IRASHAIMASEN) obsluha zavede ke stolu. Je neuctivé se posadit bez „uvítacího výboru“
- Ošiburi – na stole případně od číšníka obdržíte navlhčený látkový ubrousek, který je určen k utření rukou. Je neuctivé a nehygienické ho nepoužít.
- Smrkání – na veřejnosti obzvláště pak v restauraci je neslušné smrkat. Mohlo by se vám stát, že budete z restaurace vyvedeni.
- Konzumace polévky – polévka se v Japonsku servíruje v malé misce, ze které se popíjí. Při konzumaci se nesrká. Tento zvyk je spíše charakteristický pro Čínu a další asijské země.
- Placení – platit můžete pouze u východu, kde je umístěna pokladna. Na spropitné v Japonsku nejsou zvyklí a tak je tím neuvádějte do rozpaků!
Přejeme Vám dobrou chuť a ojedinělý kulinářský zážitek!
JŠ Light Point