Vaše chuťové pohárky možná ocení pravý mexický koktejl margarita nebo sangrita – ovocná šťáva z kyselých pomerančů a šťávy z rozdrceného granátového jablka zalité tequilou.

Mexické jídlo je pro turisty jedním z největších zážitků. Mnozí cizinci s překvapením zjišťují, že měli původně o mexické kuchyni zcela zkreslené představy. Mexická kuchyně se liší podle jednotlivých oblastí, je rozmanitá, pestrá a takřka vždy pikantní, avšak ne pálivá. Víte, že mexická kuchyně stejně jako mexická historie byla silně ovlivněna nejrůznějšími cizími vlivy? Francouzské, španělské a severoamerické postupy zkombinované se starobylým předkolumbovským kulinářským dědictvím daly vzniknout mnoha jídlům, která Mexiku závidí celý svět a nyní je od Mexičanů kopíruje. Co se zeleniny a ovoce týče, Mexiko (respektive celá střední Amerika) dalo světu fazole, kukuřici, tykev, rajčata, jilmy, čokoládu, avokádo, papáju, guavu, vanilku, desítky druhů koření a samozřejmě chilli papričky.
Přeneste se do světa lahodných chutí a vůní s typickými mexickými specialitami. Základem jsou jako téměř v celém Mexiku placky, fazole, jalapeňos nebo chilli (pálivé papriky) a maso. Placky, jsou pro domorodce stejně důležité jako chléb pro nás.

Mexican-Chilis-by-Massimiliano-Trevisan
Placky, to jsou hlavně tortillas, bez kterých se neobejde žádné jídlo. Základem je tenká placka z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Jí se prakticky ke každému jídlu, jelikož tu neznají knedlíky a bramborám také moc nedají. Dále se setkáte s tacos, quesadillas, buritos atd.
 
5176332-recept-quesadillas-se-sunkou-a-syremUdělejte si výbornou snídani quesadilla
 
Je to přeložená smažená tortilla s náplní (nejoblíbenější je šunka a sýr), původem je aztéckým pokrmem, španělské jméno dostala v 15. století od dobyvatelů a jedná se o předchůdce grilovaného sýrového toastu.

Ingredience (4 porce):
1 – 2 lžíce másla nebo margarínu
300 g strouhaného sýra
200 g uzené šunky nakrájené na kousky
1 balení (6 ks) Santa Maria Wrap tortilla original
2 – 3 lžíce červených papriček Jalapeños

Příprava: Tortillu posypte šunkou a strouhaným sýrem, přidejte papričky Jalapeños. Přeložte tortillu na půlku a osmažte na pánvi nebo zapečte v grilu.

5176364-recept-burritos
Buritos pochází ze slova burrito a ve španělštině znamená „oslík“ – pokrm získal tento název podle tvaru stočené tortilly podobající se smotané pokrývce, kterou nosívá osel na hřbetě. Je to tenounká placka či těsto vytvarovaná jako štrúdl, ale místo jablek je tam směs s masem, zeleninou a sýrem a často se zapéká v troubě.
 
 
 
 
 
plate+of+mexican+food+nachos+salsaNachos je populární mexické jídlo. V nejjednodušší formě se jedná o kukuřičnou tortillu pokrytou rozpuštěným sýrem. U zrodu tohoto pokrmu stál v roce 1943 Ignacio „Nacho“ Anaya z Piedras Negras v Mexiku. 21. října přišlo do restaurace, ve které pracoval Ignacio „Nacho“ Anaya, několik manželek amerických vojáků a on pro ně musel narychlo připravit chutný pokrm. V kuchyni toho ale moc nenašel, protože předchozí den bylo zavřeno a zásoby se měly teprve doplnit. Rozkrájel na trojúhelníčky tortilly, posypal sýrem čedar, doplnil papričky jalapeňos a nové jídlo bylo na světě. Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, kde bylo hlavní specialitou právě nachos. Název pochází z domácí podoby jména Ignác (Nacho). Trojúhelníkové chipsy z tortil se staly velmi populární a postupně pronikly i do jiných zemí. Původní nachos se skládala ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným sýrem čedar a nakládaných paprik Jalapeño. Mohou se podávat i s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi (masem, olivami, fazolemi, rajčaty apod.).

Další, co nesmí většinou chybět na stole, jsou frmole to jsou fazole rozvařené a rozmixované na pastu, je to velmi lahodné a zdravé. Většinou vám přinesou tzv. „frijoles refritos“ což jsou uvařené a rozmixované černé fazole posypané specielním sýrem. Nenechte se odradit ne příliš lákavým vzhledem a ochutnejte, je to skutečně vynikající.

ChurroA na závěr nezapomeňte na typický zákusek churros. Smažené skořicové šneky se při přípravě sice koupou v oleji, ale k údivu všech nejsou ve finále vůbec mastné. Při smažení jakoby těsto pustilo olej do oleje a churros jsou křehké, voňavé, chutnají skvěle k silné kávě i horké čokoládě. Tradice velí jíst je ještě horké.

 

 

Sbíhají se vám sliny? Chcete se naučit připravovat netradiční pokrmy ze zahraničních kuchyní a přitom necestovat příliš daleko? Vyberte si jeden z netradičních kurzů v jazykové škole Light Point, kde se naučíte připravovat delikatesy z různých koutů světa!
Přejeme vám dobrou chuť 🙂