uvodni_fotkaNení snad člověk, který by o sushi neslyšel. Když jsem sushi poprvé ochutnala, znala jsem jen dva typy lidí – ti, kteří buď sushi milují nebo naopak jeho odpůrci. Nyní po několika letech, co sushi miluji, několikrát za rok si ho doma s chutí připravím no a pokud není čas, ráda navštívím některý z vyhlášených sushi restaurantů a mohu říci, že se situace i za tu dobu vůbec nezměnila a skutečně jsou zde stále dva nesmiřitelné tábory s opačnými názory.

 

Často se však setkávám s tím, že lidé neradi zkoušejí nové věci a proto spoustu věcí odsuzují, aniž by vůbec zjistili, v čem spočívá jejich kouzlo a zda to skutečně za opovrhování stojí. A přitom v Japonsku je  výběr jídel a způsob jak je prezentovat,  úzce spjat s přírodou a s kulturními odlišnostmi. Každý měsíc v kuchyni a na stole, má výraznou sezónní identitu, odrážející  vlastní legendy a obsah s tím souvisejících lidových slavností a festivalů včetně  barevných schémat a motivů.

nigiri.První zmínka o sushi pochází už z roku 718 n. l. Původně se nasolené části syrových ryb obalovaly do rýže, aby v ní dozrály, rýže se nekonzumovala. V průběhu času se recepty různě upravovaly a přizpůsobovaly a každá část Japonska si vytvořila své vlastní místní sushi speciality. Například jedna z nejpopulárnějších sushi specialit současnosti nigiri sushi vznikla až v 19. století v Tokiu. Největší boom sushi ve světě zaznamenalo až v minulém století a sushi je stále „IN“ a čím dál více lidí nachází oblibu v této „jednohubce“ japonského národa.  

 

Sushi se stalo oblíbeným po celém světě nejen pro svoji netradičnost, ale také výživovou hodnotu. Kromě ryb se k výrobě sushi používají také krevety, chobotnice, sépie, kaviár, mořské řasy, houby, avokádo a zelenina. Sushi je tak zdrojem mnohých, pro lidské tělo důležitých látek – kvalitních bílkovin, nenasycených kyselin, jódu, proteinů a minerálů. Na druhou stranu obsahuje málo tuku a kalorií, hodí se proto i pro dietnější stravování. Obecně lze říci, že Japonci se dožívají vysokého věku, je možné, že i konzumace kvalitního jídla v podobě sushi na tom může mít svůj podíl.

Každý již určitě slyšel různé názvy například „maki“, „nigiri“, „temaki“…, ale ruku na srdce, dokážeme si všichni s jistotou říci, že víme,  o které druhy sushi skutečně jde? Zde je krátký přehled:

Hosomaki jsou klasické tenké rolky, kde rýži drží pohromadě řasa nori

Futomaki jsou silné rolky s náplní tvořenou třemi nebo více ingrediencemi

Uramaki jsou obrácené rolky, na rozdíl od tradičních maki se do řasy balí jen náplň, rýže je „nalepena“ až na řasu

futomaki

futomaki

hosomaki

hosomaki

uramaki

uramaki

.

.

.

.

.

.

Nigiri mají na vrcholku rýže nejčastěji  plátek syrové ryby zevnitř potřený wasabi

Temaki připomíná tak trochu kornoutek na zmrzlinu, je ale vyrobený z řasy nori, do které se balí náplň

nigiri

nigiri

temaki

temaki

.

.

.

.

.

.


Není sushi jako sushi. Nejde jen o to „udělat si sushi doma“ a koupit si kuchařku sushi jako základ. Z vlastní zkušenosti musím říci, že nejdůležitější ze všeho je kurz sushi navštívit a pak si i nějakou kuchařku koupit. Zažít na vlastní kůži atmosféru kurzu, dozvědět se spoustu zajímavých informací, tipů co kde nakoupit a v neposlední řadě si i výborné sushi udělat sám a v příjemné společnosti si tento vynikající pokrm vychutnat. To je důvod, proč navštívit náš zážitkový kurz přípravy sushi.

Nejoblíbenější zážitkové kurzy v naší jazykové škole jsou bezesporu kurzy sushi. Sobotní kurzy pořádané každý měsíc v malém počtu účastníků vedené rozenou Japonkou Miyuki, s účastí 50ti osob za loňský rok mluví za vše. Kurzy sushi nelákají pouze kuchaře či gurmány, ale také například zájemce o japonské bojové umění, studenty kaligrafie apod. Vždyť jak nejlépe poznat danou zemi než tím, že ochutnáte i jejich vynikající kuchyni. Navíc Miyuki Vám řekne mnohem víc. Jako rodilá Japonka vyučující i kaligrafii v naší jazykové škole, vnese nádech do sushi nejen vůní čerstvých surovin, ale také svými zkušenostmi z jiných oblastí – olejomalby a keramiky, které Váš zážitek ještě více umocní.

1_2013

kurz SUSHI leden 2013

2_2013

kurz SUSHI únor 2013

3_2013

kurz SUSHI březen 2013

 

 

4_2013

kurz SUSHI duben 2013

5_2013

kurz SUSHI květen 2013

6_2013

kurz SUSHI červen 2013

 

 

 

9_2013

kurz SUSHI září 2013

11_2013

kurz SUSHI listopad 2013

12_2013

kurz SUSHI prosinec 2013

Slovníček pro Sushi znalce

hashi – jídelní hůlky
hashioki – podložka pod hůlky
oshiburi – vlhký ručník k očistě a osvěžení před a po čas jídla
shoyu – sojová omáčka, v sushi barech však nazývaná murasaki
shoga – nakládaný zázvor sloužící k vyladění chuti mezi sousty, znalci nazývaný gari
wasabi – zelený křen
obento – jídlo v krabičce

Navštivte příští kurz s naší jazykovou školou Light Point a zažijte neopakovatelné chvíle strávené v příjemné společnosti s vlastnoručně vyrobenými chutnými kousky dálkami vonící japonské speciality.

.

.

.